­
Praktijk Sterrenkind

Achtergrond Baby Massage

door Coby de Jong

Babymassage helpt de overgang voor de baby na de geboorte te vergemakkelijken.

Door het huidcontact en het dragen van de baby in de draagdoek voelt de baby de ademhaling van de moeder en de hartslag, zoals de baby dit ook ervaarde tijdens de zwangerschap. Door deze ervaring voelt het zich weer opgenomen in het geheel.

Sommige babies zijn gevoelig, of huilen snel, of slapen weinig of juist veel, of overstrekken zich, hoe kun je je baby beter leren kennen, wat betekent het als je baby veel huilt of krampjes heeft?

In de eerste weken, maanden heeft de baby weinig controle over z'n lijfje, en kan hij/zij zich hulpeloos voelen; door de aanraking en de lichamelijke spelletjes voelt de baby zich weer veilig.

Tijdens de massage zijn er momenten van onverdeelde aandacht

Een baby ontwikkelt basisveiligheid als voelen-denken en lichaamsexpressie een geheel vormen.

Door het geven van aanrakingen wordt de baby zich bewuster van z'n eigen lijfje, het gaat met z'n aandacht naar binnen. Op deze wijze wordt het geholpen om zich over te kunnen geven aan contact.

Doordat de baby in de eerste drie maanden zelf nog weinig kan, help je hem/haar door middel van de aanrakingen de bloedsomloop te stimuleren, de zintuigen te activeren, de spieren soepel te maken.

De geboorte is de eerste stevige lichamelijke aanraking.
Door geruststellende aanrakingen, waarin je ook met de baby praat, kun je de baby helpen de geboorte te verwerken.

Babies moeten aan veel dingen wennen; dag/nacht ritme, slapen/wakker zijn, wel aandacht/geen aandacht, motoriek, spijsvertering.

Als moeder/vader moet je wennen aan een baby die vaak om je aandacht vraagt, veel verzorging nodig heeft, en je danig onzeker kan maken, doordat je zijn/haar gedrag nog niet begrijpt.

Wacht na een handeling van jezelf op een reactie van de baby
Laat de baby vrij bewegen tijdens de massage

De massage is bij elke baby verschillend, dit komt omdat elke baby op zijn/haar unieke wijze reageert op aanraking.

Begin met de aanraking daar waar het veilig voelt voor de baby

Je kunt de baby in verschillende houdingen masseren: op je benen, op de commode, op schoot, terwijl je het draagt.


Babies kunnen ons nog niet vertellen wat ze voelen.
Wij kunnen wel op een non-verbale manier contact maken:

  • via oogcontact
  • via geluidjes (vraag en antwoord)
  • door de handjes en de voetjes te masseren (de handjes en voetjes zijn heel sensitief)

Door het maken van geluidjes drukt de baby gevoelens van genoegen en misnoegen uit. Doordat je als vader en moeder zo sterk met de baby bent verbonden kun je intuïtief de stemmingen van de baby aanvoelen, en kan er een woordeloze gevoelsoverdracht ervaren worden.

Door de reacties van de baby tijdens de massage leert de moeder/vader zich beter af te stemmen op de baby waardoor er vertrouwen ontstaat in eigen handelen
Krampjes, overstrekken, overmatig huilen kan tot oplossing komen, doordat er wezenlijk geluisterd wordt naar de behoeften van de baby en de baby door de aanraking emotioneel en lichamelijk tot rust kan komen.

Masseer vanuit het gevoel 'ik heb iets goeds te geven'
Begin met handjes en voetjes
Volg tijdens de massage je intuïtie, je hoeft niet in een bepaalde volgorde te masseren, maar je volgt de reacties van je baby en je eigen impulsen.

Een baby kan al heel (eigen) wijs zijn.
Tijdens de massage kun je zowel contact maken met dit wijze bewustzijn van de baby en met het kinderlijk onbevangen zijn.

De baby ontwikkelt zijn/haar persoonlijkheid door spiegeling met de ouders en andere opvoeders.
Dit betekent dat als jij echt aanwezig bent in het samen-zijn met je baby, dat de baby allerlei gevoelens van jou kan waarnemen en dat al dan niet in zichzelf kan herkennen, en dat die eigenschappen ook bij de baby tot ontwikkeling kunnen komen.
Denk hierbij aan gevoelens van tederheid, warmte, liefde, aandacht, plezier.

Vooral doordat je de baby uitnodigt om echt contact te maken, zal de baby zich bevestigd voelen in zijn/haar eigen ervaringswereld, en hierdoor zal de eigen basisveiligheid versterkt worden.
Door het samenzijn wat je beleeft met je baby kun je zelf als ouder ook tot rust komen, en weer nieuwe energie opdoen om samen verder te gaan.

Praktisch:

  • Kies een natuurlijke, plantaardige olie, b.v. amandelolie, of een baby-olie van de body-shop, of van Weleda of Wala (Calendula) het liefst zonder arnica.
  • Masseer in luchtige kleding, b.v. in korte broek en t-shirt met korte mouwen.Maak tijd voor je eigen ontspanning voordat je gaat masseren.
  • Kies een vast tijdstip voor de massage (b.v. voor het slapen gaan, of na het badje), het liefst tussen twee voedingen in.

Copyright © 2005 - 2013  Coby de Jong - Praktijk Sterrenkind, All Rights Reserved.

{rscomments on}

­