­
Praktijk Sterrenkind

Veranderingen in relaties ??

Tijdens de zwangerschapsyoga cursus zijn partnerlessen een onderdeel van de cursus.
 Dat zorgt altijd voor de nodige humor en levendigheid. In de laatste jaren merk ik dat ons klassieke patroon man - vrouw aan veranderingen onderhevig is. In de praktijk komen ook vrouwen die samen een kind krijgen.
Ook vrouwen die kiezen om bewust alleen een kind te krijgen, bijvoorbeeld omdat ze een bepaalde leeftijd bereiken en de partner met wie ze kinderen willen nog niet zijn tegengekomen en wèl een sterke kinderwens hebben.
In de vorige zwangerschapsyoga cursus was er situatie die ik nog niet eerder had meegemaakt.

Een vrouw alleen die samen met een homo echtpaar in verwachting was van een tweeling. Hieronder vind je de blog die ze geplaatst  heeft op de site: www.mamaplaats.nl over haar ervaringen in de zwangerschapsyoga cursus die ze in Sterrenkind volgde.

Zwangerschapsyoga met 2 pappa's


Vanaf het begin van mijn zwangerschap heb ik opgezien tegen de partnerlessen van de zwangerschapsyoga. Wat moet ik met mijn bijzondere situatie tussen al die stelletjes? Ik ben bang dat ik me extra zielig ga voelen als single als ik al die gezellige stelletjes zie die dolverliefd samen hun zwangerschap beleven. Daarnaast zie ik er tegen op dat de pappa's mij op intieme wijze zullen moeten vastpakken. Dat voelt toch een beetje raar. Bij een partner is het niet meer dan normaal wanneer hij je buik vastpakt of voeten even masseert, maar in mijn geval? Ik voel me nog niet zo vertrouwd dat ik dat relaxed zal ondergaan. Ik overweeg serieus om mijn zus mee te vragen. Zij zal immers ook, samen met de pappa's, bij de bevalling zijn. Het voelt toch iets vertrouwder wanneer zij haar handen op alle plekken op mijn lichaam legt.

Pas een week vantevoren weet ik het zeker: ik wil toch de pappa's meenemen. Ik stuur hen een sms-je via onze gezamenlijke groeps-app. En gelukkig kunnen ze en hebben ze er zin in. Hoewel ik zenuwachtig ben, loop ik met vertrouwen naar de les. Onze docente en de leerling weten van mijn constructie en daar wordt ontzettend leuk op gereageerd. De lerares zei: "och ja, ik kom wel vreemdere constructies tegen". En vervolgens vertelt ze over haar eigen situatie dat ze ooit getrouwd is geweest, gescheiden en nu met diezelfde man een lat-relatie heeft. Ze kijkt nergens meer van op. Mij doet haar reactie ongelooflijk goed. Ik hoef hier dus niet aan een standaard plaatje te voldoen. Wel zegt ze dat ze een beetje zenuwachtig is. Twee pappa's met 1 mamma heeft ze nog nooit in de les gehad. Hoe moet dat dat met de oefeningen enzo? Hoe kan ze beide pappa's aan bod laten komen?

Wat een leuke les! De pappa's en ik genieten volop. Er zijn oefeningen waar ze mijn buik moeten vasthouden, mijn ademhaling moeten voelen en mij moeten masseren. Gelukkig kan ik me er aan overgeven. We zijn alledrie ontzettend enthousiast. Hoewel het soms een beetje onwennig voelt, hebben we ook ontzettend veel lol waardoor het gewoon heel erg gezellig is. Daarnaast zijn we nu alledrie up-to-date wat betreft de kennis over wat ons allemaal te wachten staat bij de bevalling. Wel zo prettig!

Na de les hebben we alledrie nog geen zin om naar huis te gaan en gaan we nog even met adrenaline in ons bloed naar een leuk cafeetje om de hoek. We evalueren enthousiast. De pappa's zeggen dat ze door deze yogales nog meer betrokkenheid voelen bij mijn zwangerschap en dat het allemaal iets concreter wordt. Ik voel ook dat we dichter bij elkaar zijn gekomen door deze les. Op deze manier zal het ook minder eng zijn om intieme momenten te delen bij de bevalling en hun hulp toe te laten. Zo zie je maar. Heb ik hier maanden tegenop gezien en blijkt het 1 van de leukste ervaringen binnen de zwangerschapsmaanden te zijn.
Coby de Jong
­