­
Praktijk Sterrenkind

HANDLEIDING BABY-MASSAGE

door Coby de Jong

Babymassage

In veel culturen hoort babymassage tot de dagelijkse verzorging van de baby. Babymassage helpt de spierontwikkeling, de doorbloeding van de huid en stimuleert de zintuigen.

Door de liefdevolle aanraking kan de baby zich gemakkelijker overgeven aan ontspanning en slaap. Bovendien werkt massage preventief in het voorkomen van ziekte

Voor wie

Baby massage kunt u aan elke baby geven vanaf de geboorte.
Tot aan + 6 weken een zachte strelende aanraking, het accent ligt op huidcontact. Na + 6 weken iets steviger; massage van de spieren en de huid.
Traditioneel wordt babymassage in de eerste levensjaren gegeven, totdat de baby zelfstandig beweegt, kruipt en loopt.

De voorbereiding

    Masseer uw baby in een rustige omgeving waar het lekker warm is (+ 22 gr. C)
    masseer altijd ruim voor of na de voeding
    doe sieraden als ringen en horloge af
    zorg voor een zachte handdoek
    zet massage-olie klaar
    evt. een schoteltje om de olie op te doen

De massage
Leg uw baby op of tussen uw blote benen, terwijl u op het bed zit of op een deken op de grond in de kamer. Of leg de baby op het aankleedkussen met een handdoek. Voordat u begint met de massage kunt u eerst even een paar keer diep uitademen en uw lichaam en geest ontspannen. Schenk wat massage olie op het schoteltje en verwarm de olie op uw handen voor dat u de olie op de huid van de baby aanbrengt. Begin de massage daar waar de baby aanraking prettig vindt: meestal de voetjes en de beentjes. De duur van de massage is in het begin + 5 minuten en kan zich uitbreiden tot + 20 minuten. Het is prettig voor de baby en de ouder als de baby massage op een vast tijdstip plaatsvindt, bijvoorbeeld ‘s ochtends voor het badje of ‘s avonds voor het slapen gaan.
Terwijl u de baby masseert kunt u zachtjes praten of zingen. Doe de bewegingen rustig en met aandacht voor elkaar. Wacht na een massage op de reactie van de baby. Oogcontact kan fijn zijn maar het hoeft niet!

Beentjes en voetjes

    Maak met uw hand een "armbandje"en maak afstrijkende bewegingen vanaf de liezen naar de voetjes toe. Eerst met de ene, dan met de andere hand.
    Pak beide onderbeentjes vast en maak ‘fiets' bewegingen, met de knietjes naar het buikje toe.
    Leg de voetjes over elkaar zodat de baby in ‘kleermakerszit' ligt (kleine Boeddha). Leg uw hand op de voetjes en rol de baby zachtjes naar beide zijden van het lichaam en maak ook een cirkelvormige beweging in deze houding.
    Neem een voetje in beide handen en masseer met een platte duim de onderkant van het voetje. (cirkelvormig en van de hiel naar de tenen toe)

Het buikje

    Leg uw hand op het buikje van uw baby en stelt u zich een zonnetje voor die in de buik van uw baby schijnt. Maak een beweging met de klok mee (rechtsom) over het zachte deel van de buik met de palm van uw hand.
    Masseer ook vanaf het borstbeen naar het schaambeen (het ‘waterrad')
    Masseer van de l.schouder naar de r.heup en van de r.schouder naar de l.heup. (diagonaal over de borst)

De rug

    Masseer de rug alleen als de baby het hoofdje ontspannen heeft neergelegd!
    Leg de baby over je benen en strijk van het achterhoofdje over de rug naar de billetjes toe.
    Maak aan weerszijden van de ruggegraat kleine cirkeltjes met je ‘platte' vingertoppen van de schouders tot aan de billetjes.
    Masseer de billetjes heel zachtjes en rondom het heiligbeen.

De borst en armen

    Leg je handen over de borst en strijk naar de zijkanten van het lichaam.
    Neem ook de armpjes mee in de beweging, houd de handjes even vast en masseer de handjes met een duim van jou in het handje.
    Rol de baby op de zij. In de zijligging is het gemakkelijk om het armpje te masseren. Wisselend met uw rechter en linkerhand. Maak weer een ‘armbandje' van uw wijsvinger en duim en glij vanaf de schouder/oksel naar het handje toe.

Aandachtspunten:
Masseer niet tijdens krampjes! Elke baby reageert anders op massage. Een baby kan ook heel actief worden van massage! Als de baby onrustig wordt of gaat huilen stop dan met de massage. Gebruik natuurlijke olie. De olie wordt helemaal opgenomen in de huid! Er is olie tegen krampjes en olie die de ontspanning bevordert! Informeer bij een goede drogist of reformwinkel.

Veel plezier met de massage
Praktijk Sterrenkind Coby de Jong
{rscomments on}

­