­
Praktijk Sterrenkind

en wat zegt de Pers over Sterrenkind?
uit de Haagse Courant, rubriek onder de Haagse toren

ONDER - DE HAAGSE TOREN
'Kinderen van nu zijn sterrenkinderen'

Den Haag heeft een spiritueel pedagogisch centrum. Coby de Jong heeft dat gistermiddag, op Moederdag, geopend in de Prins Hendrikstraat. De filosofie die zij volgt is die van de psychosofia.

door Perdiep Ramesar

"Ieder kind heeft een innerlijke sturing, een innerlijke drijfveer, waardoor het kind zelf precies weet wat het wil", zegt Coby de Jong (50). Gisteren opende zij haar Spirituele Centrum voor Kinderen en Ouders, Centrum Sterrenkind, aan de Prins Hendrikstraat in Den Haag.
De Jong is al sinds 1985 werkzaam op het terrein van spiritualiteit en opvoeding. Ze geeft sindsdien cursussen aan ouders. Ouders moeten anders naar hun kinderen leren kijken. Het is vaak éénrichtingsverkeer waarin de ouders bepalen wat goed is voor hun kinderen, maar dat is niet goed, zegt De Jong.
Het nieuwe centrum is genoemd naar de kinderen van deze tijd. "Kinderen in deze tijd worden sterrenkinderen of nieuwetijdskinderen genoemd." Volgens de initiatiefneemster van het centrum weten deze kinderen al heel veel. "Een kind kan jou ook raad geven. Ouders moeten meer naar hun kinderen luisteren."
De Jong benadrukt dat kinderen natuurlijk wel regels nodig hebben. "Als iets niet mag, dan moet dat duidelijk zijn, maar ouders moeten de kennis van de kinderen zelf niet negeren. Vraag ze bijvoorbeeld eens waarom ze iets per se zo willen zoals zij dat doen."
De oprichtster van Centrum Sterrenkind heeft haar achtergrond in de sociaal-pedagogische hulpverlening, ze is leidster geweest in een Amsterdams peuterspeelzaal, ze is spelleidster geweest in een kinderziekenhuis en nu runt ze fulltime haar praktijk in de spirituele pedagogiek.
Ze geeft cursussen in zwangerschapsyoga, onder meer bij de Haagse consultatiebureaus. Ook geeft ze massagecursussen aan ouders. Daar leren ze ouders hoe ze hun baby moeten masseren. "Dat is niet alleen goed voor het lichaam van het kind, maar het versterkt ook de band tussen ouder en kind.
De lichamelijkheid schept een band." In Nederland zijn de mensen 'afstandelijk, koel en nuchter', maar daar moeten ze volgens De Jong vanaf stappen. "Mensen moeten elkaar meer openheid bieden, meer lichamelijkheid, raak elkaar meer aan, kijk elkaar recht in de ogen en begrijp elkaar, dat is wat het leven in Nederland volgens mij mist."
De denkrichting van waaruit De Jong de cursussen geeft, heet Psychosofia.
"Dat is de wijsheid van geest, waar ook het geloof in het leven na de dood
en het leven voor het leven in wordt behandeld", zegt De Jong. Individuele consulten kosten in het nieuwe centrum veertig tot vijfenveertig euro. Een cursus yoga van twaalf lessen kost 180 euro. De cursussen worden door De Jong en andere docenten gegeven. Het is de bedoeling dat in het centrum elke dag activiteiten plaatshebben.
De Jong heeft haar eigen kinderen ook opgevoed volgens haar filosofie. "Ik praat veel met mijn zoon en dochter. We onderhandelen, we zoeken een gulden middenweg in wat we vinden."
Het resultaat van het werk van De Jong is moeilijk te bewijzen. "Het is een samenhang tussen wat je voelt en wat je doet, daarom moet je het ervaren."

© Wegener.NV 2005 ----------------------------------------------------------

Copyright ©2005-2016 Praktijk Sterrenkind, All Rights Reserved.

­