­
Praktijk Sterrenkind

Bakerpraatjes of waarheid?

Plaatje van een zwangere

Hoe kun je zo min mogelijk pijn hebben bij een bevalling?

Ik geef al 15 jaar zwangerschapsyoga en heb al heel wat bevallingsverhalen gehoord. Er zijn verschillende methoden die worden aangeprezen om minder of geen pijn te ervaren tijdens de bevalling.
Ik heb een verhaal gehoord van een echtpaar dat een prijs gewonnen had, de vrouw was in haar laatste fase van de zwangerschap toen zij en haar man deze prijs wonnen.
Nog in de euforie van het winnen van de prijs begonnen de weeën. De vrouw heeft geen pijn ervaren tijdens de hele bevalling, iedereen was verbaasd...
Waarschijnlijk maakte haar lichaam bepaalde hormonen aan veroorzaakt door het geluksgevoel.
Ik herinner me dat mijn lerares - waar ik stage liep, toen ik de opleiding zwangerschapsyoga docent volgde - tegen me zei: "Wees enthousiast tijdens de bevalling, wees gelukkig".

In de tijd dat mijn kinderen zijn geboren (1983 en 1986) bestond er een boek: 'Spiritual Midwifery'. In dit boek werd aangeraden om tijdens de bevalling te zoenen met je partner. Een ontspannen kaakgebied heeft een ontspanning in je onderlichaam tot gevolg. Als ik dit vertel aan de zwangeren die bij me op les zitten moeten ze altijd lachen; wie heeft er nou zin om te gaan zoenen als je weeën hebt?

Van een ander echtpaar hoorde ik een verhaal van een gynaecoloog die zelf een cursus 'omgaan met pijn' gaf aan zwangeren die onder zijn begeleiding zouden gaan bevallen.
Hij had een klein zwembad waar hij zijn zwangeren in liet oefenen.
Zijn instructie was: Ga drijven op je rug in het water, op een langzame uitademing blaas je de lucht uit tussen je lippen en zak je naar de bodem. Dan zet je je weer af van de bodem , kom je boven, haal je adem en op een uitademing zak je weer langzaam naar de bodem.

De afgelopen week tijdens mijn les zwangerschapsyoga vertelde een cursiste me dat ze een methode volgde om tijdens de weeën er voor te zorgen dat je speeksel in je mond aanmaakt. Als je namelijk bang wordt krijg je een droge mond onder invloed van het hormoon adrenaline. Door ervoor te zorgen dat er speeksel in je mond blijft, blijf je ook verbonden met je ontspanningshormonen..., zoals endorfines.

In de 15 jaar dat ik nu zwangerschapsyoga geef heb ik het enkele keren meegemaakt dat vrouwen geen pijn hadden tijdens hun weeën. Laatst nog vertelde een vrouw dat zij een filmpje op youtube had gezien over orgastisch bevallen. Het schijnt voor te komen dat vrouwen de bevalling orgastisch ervaren.

Een verpleegster die bij me op les zit voor een cursus babymassage vertelde dat ze gerelateerd aan orgastische geboortes soms meemaakt dat vrouwen proberen een orgasme te krijgen tijdens de bevalling in de hoop dat ze hierdoor geen pijn hebben, maar dit werkt niet zo goed....

In een tekst die ik deze week las over de yogi Sri Ganapathi Sachchidananda Swamiji geschreven door Chris Hinze stond dat deze man geboren is terwijl zijn moeder in diepe meditatie was. De geboorte vond plaats op een rots in de Arkavati rivier.

Desmond Morris (van het boek 'de naakte aap') heeft een film gemaakt over geboorte.
Hij laat in zijn film beelden zien van vrouwen tijdens de geboorte van hun kind. Deze vrouwen leven nog verbonden met de natuur.
De gezichten van deze 'natuurmensen' zijn helemaal ontspannen tijdens de geboorte, net zoals bij dieren.
Daarnaast laat hij ook beelden zien van gezichten van vrouwen die in de moderne tijd in het ziekenhuis bevallen en je ziet angst op de gezichten van vrouwen. Je ziet dokters met groene jassen en afstandelijke apparatuur.
De boodschap van de film en van deze blog is dat we niet moeten vergeten dat bevallen een natuurlijk proces is.

Coby de Jong
­